OLAP Planner
English
 
   
 
"Hívságos dolog többet felhasználni ott, ahol a kevesebb is elég." WILLIAM OF OCKHAM (1300-1350),
az "Ockham borotvája" elv megalkotója


Az OLAP Planner beépülő alkalmazás segítségével lehetőség nyílik az elkészített többdimenziós adatkockák mélyebb elemzésére.
Az OLAP Plannert működés közben is megismerheti, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és személyes prezentáció keretében mutatjuk be az alkalmazást működés közben!
 
 
 
"Mi lenne ha..." elemzés - példa A letölthető video (8 MB) bemutatja, hogy az OLAP Planner milyen tervezési lehetőségeket nyújt (a felsorolt funkciók közül ez az első négyet mutatja be).

Felülről-lefelé (Top-down) történő tervezés átlagárral

Felülről-lefelé (Top-down) történő tervezés


AdatvisszaírásCélérték keresése


Saját számított elem készítése


OLAP elemek gyorskeresése


Szűrő felvétele és törlése


Adatverziók


Alapadatok gördülő tervezéshez


Az átlagárak a mennyiségekkel súlyozott értéket mutatnak az összegző szinten; hogyan változik meg az egyes elemek értéke, ha a súlyozott értéket módosítjuk?

A hierarchiába rendezett elemek egyes szintjeinek összegét az adott szint elemeinek összege adja. Ha módosítjuk az adott szint értékét, elemeinek értéke azok értékeinek arányában módosul.

Például, egy önköltségszámítási folyamatban a felosztandó költség módosítása egy termékre hogyan változtatja meg a naturáliára eső felosztott költséget, valamint a teljes önköltséget?

Egy adott fedezeti érték keresése bonyolult feladat, ha a fedezetet számos változó együtt határozza meg. A célérték keresése MDX képlet megadásával törénik, amely lehet például a megadott fedezethez tartozó mennyiség és egységár változását keresi.

Egy egyszerű MDX (Multi Dimensional Expression) képlettel egy új oszlopot vehetünk fel a Pivot-táblába, amely a munkafüzet mentése után is rendelkezésünkre áll, illetve a hivatkozott adatok módosításával együtt változik.

Egy OLAP kocka sok dimenziós és adatelemet tartalmazhat, amelyek között - ha még hasonló névvel rendelkeznek - nehéz lehet eligazodni. Ebben segít a gyorskeresés, ahol a keresett elemeket hozzáadhatjuk riportunkhoz.

Egy-egy dimenzió, illetve hiercarchia nagyon sok elemet tartalmazhat, de éppen csak néhány elemet szeretnénk riportunkban látni: erre a feladatra nagyon jó eszköz az OLAP Planner szűrője.

A tényadatokból, illetve egy meglévő tervverzióból újabb verziókat lehet készíteni, amelyekkel továbbdolgozhatunk.

Az adatverziók időbeli "eltolásával" és másolásával kiinduló adatokat készíthetünk: például a tavalyi első negyedéves tényadatok legyenek az idei azonos időszak kiinduló tervadatai.

 
 

Az OLAP Plannerrel a többdimenziós riportok pillanatok alatt elkészíthetők, csökken az ad-hoc riportkészítéshez szükséges időráfordítás, illetve jelentősen nő a kontrolling terület hatékonysága.